Heves megye várai » Várhegy, Tarnaszentmária (Elpusztult)

Várhegy

Tarnaszentmária

A Várhegy a környezetéből feltűnően kiemelkedő, önálló sziklahegy, tetejét és belsejét a kőbánya teljesen kibányászta, a várnak ma már semmi nyoma sincs. A hegy nyugati oldalán a felvezető út elmosódott nyoma még látszik. A hegy Tamaszentmáriától délre kb. 2 km-re emelkedik, az országút és a vasútvonal között, közel Verpeléthez. A kőbánya már nem működik.

Pesty Frigyes gyűjteményes munkájában leírják a Várhegyet. A falakat már benőtte a fű, nyugati oldalán a sziklák között egy nagy üreg látszott, amely az orom közepéig tartott. Valamikor tó volt benne, de kővel tele hajigálták. Ugyanezt Soós Elemér is feljegyezte. A hegyen Bartalos Gyula többször is járt. 1886-ban írta le röviden a Várhegyet, ahol akkor is folyt a kőbányászat és a várból már csak kevés falat látott. Említ emberi és állati csontokat, szenet, edényt, kőeszközöket. Egy kőcsákány a birtokába került. A középkorból kutat, valamint egy „durvaréz feszületet” is említ, amely véleménye szerint Szent István korára tehető. Arra következtetett, hogy a Várhegyet nem csak a középkorban, de az őskorban is lakták.

1892-ben Bartalos ismét felkereste a hegyet, ezúttal Kandra Kabos és Szendrei János társaságában, erről utóbbi számolt be röviden. Ekkor még látták a „szikladarabokból hányt kerítést” és egy kis faldarabot. Bartalos később is említi a Várhegyet, amelyet „kőhasábokból rakott bástyák körítették”. Szerepel Gerecze Péter munkájában is, mint „ősi és középkori vár”, Pásztor József is ugyanezt írta róla. Heves megye műemléki topográfiájában is hivatkoznak a régi leírásokra, de tévesen Dobivár név alatt. A vártúrák kalauza és Fehér Miklós Mátra kalauza tévesen Verpeléttel kapcsolatban említi, nyilván Verpeléthez való közelsége miatt. 1980–1983 között Dénes József járt a hegyen, már csak a vár teljesen lebányászott helyét tudta megállapítani. A hegy alapján kis területű várra következtetett. Legutóbb 2000-ben Nováki Gyula és Baráz Csaba foglalta össze a várra vonatkozó ismereteket. A várra történeti adatot nem ismerünk.


Forrás:
Nováki Gyula – Baráz Csaba – Dénes József – Feld István – Sárközy Sebestyén: Heves ​megye várai az őskortól a kuruc korig

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!