Heves megye várai » Remete-tető, Ivád (Pétervására)

Remete-tető

Ivád (Pétervására)

A Remete-tető Ivád község északnyugati végétől északnyugatra 700–800 méterre, az Ivádi-patak széles völgyének (Szent-völgy) északkeleti széle felett, de Pétervására területén emelkedik. Tengerszint feletti magassága 289 méter. Dél irányából igen meredek, egyenes hegyoldal, nyugat és észak felől valamivel enyhébb lejtő határolja.

A vár központját egyes feltevések szerint mesterségesen emelt, igen meredek oldalú, kerek domb jelenti, relatív magassága 7–8 m. Egyenes tetejének átmérője 6–6,5 m, középen egy nagy, mély gödör újkori bolygatásról tanúskodik. A valamivel magasabb, keskeny hegyhát felől, kelet és északkelet irányából mély, mesterségesen bevágott árok védi, szélessége a várdomb tetejétől mérve 26–27 m, mélysége 5–7 m. Az árok tovább folytatódik lefelé az északi és nyugati oldalon és a déli, igen meredek hegyoldalig tart. A nyugati oldalon az árok külső oldalát sánc kíséri. A déli oldalon a meredek hegyoldal miatt sánc, vagy árok nincs. A központi domb nyugati alját egy rövid, belső sánc is védte belső árokkal, hossza kb. 30 m. A vár teljes átmérője kelet-nyugat irányban, az árok külső szélétől mérve, 60 m. A szakirodalomban nem szerepel.

A várat Czenthe Huba erdőkövesdi tanár ismerte fel. 1984-ben az ő kalauzolása mellett tekintette meg e lelőhelyet Szabó J. Győző, majd később Nováki Gyula figyelmét is Czenthe Huba hívta fel erre a várra. Első részletes leírását 2000-ben Nováki Gyula és Baráz Csaba tette közzé, amikor a Nováki Gyula által 1996-ban készített felmérését is közölték. Legutóbb Feld István említette a hazai mottékról írott áttekintésében, s utalt a földhalomvárként való besorolása kérdéses voltára. A vár területéről, a felszínen kevés, 13–14. századi fehér kerámia került elő.


Forrás:
Nováki Gyula – Baráz Csaba – Dénes József – Feld István – Sárközy Sebestyén: Heves ​megye várai az őskortól a kuruc korig

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!