Heves megye várai » Dezsővár, Gyöngyössolymos

Dezsővár

Gyöngyössolymos

Gyöngyössolymos északi végétől északra 2 km-re található a Dezsővár, a Nagy-völgy keleti oldalán. Az Eremény-tető délnyugati irányban hosszan lenyúló oldalának aljából északnyugat felé különálló gerinc ugrik ki a Nagy-völgy fölé, ennek végén van a Dezsővár. Nem a gerinc magas részén található, hanem annak 10–15 méterrel alacsonyabb végén. A hegynyúlvány északi aljában felhagyott kőbánya tisztása és bányatava van.

A Dezsővár kis különálló, természetes kúpot képez, melyet 3 méterrel alacsonyabb szinten keskeny nyereg választja el a gerinc jóval magasabb és meredeken felmagasodó folytatásától. A nyerget sekély árokkal tovább mélyítették, amely negyedkörívben húzódik a kis várdomb aljában. A vár széléhez mért szélessége 9 m körüli. A vár dombja körös-körül meredek oldalú, északi oldalát az egykori kőbánya függőleges, sziklás szakadéka zárja le. A vár belső területe azonban sértetlen. A kis plató hosszúkás, szabálytalan ovális alakú, déli részén kissé magasabb. Hossza 15 m, legnagyobb szélessége 9 m. Az egész területet sűrű, fiatal erdő fedi, de áttekinthető. A kis plató füves tisztás.

Pesty Frigyes helynévgyűjtésében még Kisgalya vár néven szerepel. 1 1906-ban Gerecze Péter, 1909-ben Hanák Kolos, majd Bartalos Gyula említi. Pásztor József 1911-ben, majd 1929-ben és 1933-ban foglalkozik vele részletesen, középkori történetének tárgyalására is kísérletet tesz, de megfelelő indokok nélkül. Az újabb útikönyvekben, útleírásokban is szerepel. Dénes József 1990-ben vázlatos felmérését és rövid leírását közölte. Legutóbb Nováki Gyula foglalta össze a várra vonatkozó adatokat, amikor az általa 1991-ban készített felmérését is közzé tette.

A várat oklevél nem említi, Dénes József késő-Árpád-kori cserepeket talált a vár területén, melynek alapján középkori várnak tekinthető.


Forrás:
Nováki Gyula – Baráz Csaba – Dénes József – Feld István – Sárközy Sebestyén: Heves ​megye várai az őskortól a kuruc korig

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!