Vasztély-puszta, Várdomb

Csabdi

A Csabdi melletti Vasztély-puszta határában, a Szt. László patak fölé emelkedő Várhegy egyik északi, a hegytől kettős árokkal elválasztott nyúlványán középkori erődítmény maradványai találhatók. Habár a várat írott forrás nem említi, építtetője és birtokosa minden kétséget kizáróan azonosítható a 13. század második felében a vidéken több faluból álló jelentős birtoktömböt kialakító Básztély nemzetséggel. Legkiemelkedőbb képviselője, Rénold – számos udvari tisztség birtokosa (1289-90-ben nádor), a későbbi nagyhatalmú Rozgonyi család őse – révén a nemzetség egy ideig az országos politikában is szerepet játszott.

A múlt század óta ismert lelőhely veszélyeztetettségét a területen látható kincskereső gödrök bizonyítják. 1997-ben rövid leletmentésre nyílt alkalom a lelőhely időrendjének és a bolygatottság mértékének megállapítása, valamint az esetlegesen meglévő épületmaradványok megmentése céljából. A napjainkra némileg feltöltődött kettős árokrendszer átvágásával meghatározták a mélyebb belső és a sekélyebb külső árok eredeti mélységét és alakját. Az árok által kerített ovális platót átvágó két kutatóárokban az egykor itt állott épületek maradványai kerültek elő. Két agyagpadlós, kibontott részleteik alapján tapasztott boronafalúnak meghatározható épület egy-egy szakaszát bontották ki a padlókat fedő vastag átégett omladék alatt. Az egyik épület mellett kibontott középkori gödörben cseppdíszes üvegpohár töredékeit találták meg a régészek.

Az előkerült 13-14. századra keltezhető leletanyagot kerámiatöredékek, állatcsontok, patkók, nyílhegyek, sarkantyú, különböző vasalások stb. alkotják. Az 1. sz. épület padlójáról és omladékából nagy mennyiségű égett gabonamagot gyűjtöttek. Az ásatási eredmények és az előkerült leletanyag alapján úgy tűnik, hogy a leégett épületek újjáépítésére már nem került sor, a várat lakói a 14. század folyamán elhagyták. A feltáráson Aszt Ágnes, Kovács Ágnes, Nagy Ágnes, Tankó Károly, Siklósi Máté régészhallgatók (ELTE) vettek részt. A konzulens Hatházi Gábor volt.


Forrás:
Kulcsár Mihály-Terei György: CSABDI – VASZTÉLY-PUSZTA, VÁRDOMB (Fejér megye) (XXX.) régészeti beszámoló Mesterházy Károly (szerk.): AZ 1997. ÉV RÉGÉSZETI KUTATÁSAI / Régészeti Füzetek I/51. (Magyar Nemzeti Múzeum Budapest, 2001) Árpád-kor

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!