Vaskapu

Kincsesbánya

Kincsesbánya és Fehérvárcsurgó határában, Kincsesbányától a Fehérvárcsurgói-víztározóhoz tartva, a Rákhegyre vezető leágazás után balra az úttól kb. 70 méterre nyugatra a Vontató-hegy lábánál egy sűrűn benőtt kiemelkedésen található a rom. A várról írásos adat nincs, területén régészeti feltárást még nem végeztek.

A vár birtokosának személye ismeretlen. A vár nagysága, szerkezete, földrajzi elhelyezkedése, és a domb alján talált Árpád kori falura utaló leletek 12-13. századi eredetre utalnak. A terület a Csák nemzettség birtoka volt, feltételezhető, hogy a vár valamelyik Csák ág tulajdonában volt. A 14. század elején ez a terület is Károly Róbert vagy szövetségese birtokába kerülhetett. Ekkor vagy már korábban csökkenhetett jelentősége, és elveszthette addigi funkcióját, ami a pusztulását okozta.

Az 40 x 50 méteres erődítés három oldalán árok található, az út felőli keleti oldalon az árok ma már nem látszik. Az árok közvetlenül a kerítőfal mellett húzódik. A kerítőfal által bekerített terület 30 x 40 méter vastagsága kb. 70 centiméter. Középen egy ovális kelet-nyugati irányban nagyobb 11,5 x 14 méter átmérőjű torony alapjainak nyoma található. A kőfal félkörívben keríti körbe a belső területet. A nyugati oldalon a falból merőlegesen indul egy kőfal, ami déli irányba, a kerítőfallal párhuzamosan halad tovább. Az egykori erőd bejárata lehetett itt.


Forrás:
Terei György: XII-XIV. századi várak Fejér megyében

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!