Oroszlánkő vára (Csáky-vár)

Gánt-Vérteskozma

Oroszlánkő, Csáky-vár, Csáki-vár, Cset vagy Oroszlán vára egy mára elpusztult vár a Vértesben. A Csák nemzetség ősi szálláshelyéhez tartozott, melynek nevét 1383-ban említették Oroszlankew formában. A vár mindenfelől mély árokkal és sánccal volt körülvéve. Romjai a mai Oroszlánytól délkeletre az Országos Kéktúra mentén, a Vértes hegység Öregbükk nevű hegye felé a vérteskozmai határban állnak, de a romokat mára már benőtte az erdő.

A vár romjai Kőhányás pusztától kb. 1 óra járásra, sűrű bokroktól benőtt hegycsúcson áll. Csáky vár néven is ismeretes. Rozgonyi János gesztesi zálogjószágai között is említik a várat. Ugyancsak a gesztesi várhoz tartozott 1460-ban is Oroszlánkő. A vár 1473-ban Török Ambrus adománylevelében szerepel. 1743-ban Eszterházy József telepeseinek megengedte, hogy innen vigyenek építőanyagot. Ugyancsak a 18. század közepén a majki építkezéshez is vitték köveit építőanyagnak.

A 19. század végén Natz József még az alaprajzát meg tudta határozni. A várat tompa ék alakúnak írja le, mely élével észak felé néz, és ezen a részén lejtős udvara volt. A vár hosszát 40 méter 50 cm-nek, szélességét 14 méter 50 cm-nek határozta meg. A bástyafalak vastagsága 2 méter, átlagos magasságuk 5-7 méter volt akkor. A várról ugyancsak Csernó Géza készített alaprajzot. A vár alaprajza, amennyire az jelenleg megfigyelhető, szabálytalan sokszög. Ezt azonban már csak ásatással lehet tisztázni. A nyugati oldalon a vár falának egy kis szakasza látható, belső helyiségeit azonban teljesen föld fedi.


Forrás:
Györffy György: Fejér vármegye
Györffy György: Fejér vármegye az Árpádok korában
A Vértes hegység középkori várai (Komárom – Esztergom Megyei Múzeumok Közleményei 1. (Tata, 1968)) 

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!