Kopaszhegy

Kincsesbánya

Kincsesbánya és Fehérvárcsurgó határában, a Fehérvárcsurgói-víztározó déli végét lezáró gát mellett a környezetéből 70 méterre kiemelkedő, 201 méter tengerszint feletti magasságú, Kopaszhegy nevű dolomitbércen található a várrom. Az erődítés a hegygerinc északi végén található, teljes hossza 125-130 méter, szélessége pedig 10-20 méter között mozog.

Északon és keleten meredek hegyoldal, nyugaton közel függőleges sziklafal határolja, csak délről, a hegygerincen lehet könnyen megközelíteni, itt lehetett egykor a vár bejárata. A három részt árkok választják el egymástól. A déli és a középső rész között a dolomitba vágott kettős, egy 2 méter és egy 3 méter mély árok védi a központi területet. A középső és az északi részt egy 4 méter mély árok választja el. Északon és keleten 4-5 méter széles árok határolta, nyugaton a sziklafal megfelelő védelmet nyújtott, délen pedig a bejárat lehetett.

A vár pontos funkciója nem tisztázott. 1967-ben az új gát építése előtt Kralovánszky Alán vezette ásatás egy 90 méter hosszú, 30 méter széles, 10 méter magas földgátat és egy 70 méter hosszú, 4 méter széles és 4 méter magas öntött technikájú kőfalat határozott meg. Megállapították, hogy a középkori Fehérvár vízellátását biztosította, és a zsilip védelmét a felette húzódó Kopaszhegyen látták el. Régészeti feltárás nélkül nem tudjuk, hogy az erődítést a gát védelmére emelték-e, vagy egy már korábban meglévő erődítés kapott új funkciót, és azt sem, hogy mikor használták.


Forrás:
Terei György: XII-XIV. századi várak Fejér megyében

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!