Feketehegy

Székesehérvár

Székesfehérvár nyugati részén a 8-as főúttól délre fekvő Feketehegyen, a Farkasvermi út és a Kőrösi utca találkozásától kb. 400 méterre a Farkasvermi út irányában délnyugatra található a várhely, az egykori mocsárból kiemelkedő területen.

A földvárat kerítő sánc és árok kör alakú. Az árok 4 -5 méter széles, külső átmérője kb. 40 méter. A földvártól északkeletre az ér mentén kb. 200 – 300 méter hosszúságban a várral azonos korú falu feküdt. A földvár és a falu között egy árokkal és sánccal körülvett háromszög alakú elővár állt. Mindkét várba kelet felől lehetett bejutni, a bejáratoknál nincs árok. A vár és a település a területén előkerült leletanyag alapján 12-13. századi. A várat vagy a települést említő okleveles adattal nem rendelkezünk.

1988 őszén és 1989 tavaszán a lelőhelyen és környékén terepbejárás során nagy mennyiségű Árpád-kori, 12-13. századi cserepet gyűjtöttek. Ugyancsak a terepbejárások során lettek figyelmesek a környező sík – egykor mocsaras – területből kiemelkedő kör alakú sáncra, árokra, valamint a falu és a földvár között fekvő, azokkal árokkal, illetve sánccal elválasztott elővárra.

A feltárás során a lelőhely jellegénél fogva sok leletanyagra nem számítottak, ám így is jónéhány 12-13. századi cserép igazolta az ásatásokon előkerült árkok és sáncok készítésének idejét. A Hosszúéri-csatornába kényszerített egykori erecske a Fehérvártól nyugatra eső mocsárvilágba torkollott. A mocsár és az ér partján terült el ez a faluhely, mely a középkori Fehérvár központjától mindössze 5 km távolságra feküdt. A falut egy dombháton építették fel kb. 200-300 méter hosszúságban. Ettől egy kb. 100 méter hosszúságú sánccal és árokkal vágták el az elővárat, melynek területe közel háromszög alakú volt. Hossza kb 90 méter.

A földvár és árka kör alakú. Keletről, a bejárata felől nem védte árok. Az elővár keletre nyíló bejáratánál sem mélyült le az árok a környező árokszakaszok szintjére. A földvár és árkának átlagos átmérője 40-41 méter. Az árkok szélessége 4-5 méter. A földváron belül és az elővárban húzott kutató árkokban építmények nyomát nem találták. (Fancsalszky Gábor-Hatházi Gábor-Siklósi Gyula-Zarnóczky Attila)


Forrás:
Terei György: Fejér megye középkori és kora újkori erődítményei
Fülöp Gyula: Régészeti kutatások. – Archologische Forschungen

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!