Csiklingvár

Isztimér

Isztimér határában, Bakonycsernyétől délre, egy vízmosás feletti, 420 méter magas hegytetőn találjuk a Csiklingvár csekély maradványait. A vár történetéről, építésének idejéről és építtetőjéről sincsen semmi adatunk, oklevelek nem említik. Annyi bizonyos, hogy középkori várról van szó, amelynek különleges nevére sem találtak még megfelelő magyarázatot a szakemberek…

Az ovális-négyszögletes alakú várat 4-5 méter mély és 5-7 méter széles árok vette kerül, melynek északi részén kb. 1 méter széles, szabálytalanul rakott, mészhabarcsos alapfal-maradvány található. Néhol még láthatók a 0,8-1 méter vastag körítőfalak nyomai, a váron belül egy dombon pedig jól kivehetők a ledőlt öregtorony alapfalai. Déli oldalán nagyobb halom kőből valószínűleg egy kaputoronyra lehet következtetni.

Könyöki a Veszprém megyei várak felsorolásakor Csiklinget pogányvárnak mondja, de ennek a megállapításának semmi indokát nem adja. Nem találunk egyetlen olyan középkori okmányt sem, amelyben Csikling neve szerepelne. Hiába keresünk erre vonatkozó adatokat a török időkből közzétett okmányokban is. Hogy abban az időben itt már minden elpusztult, azt olyan adatokból következtethetjük, mint például egy 1546-ból származó jegyzéke a fehérvári szandzsákban elárverezett ingatlanoknak.

Fejér megye történetében éppen csak említik Csikling nevét Kisgyón határánál. Turcsányi Andor írta 1869-ben, hogy Csikling vár romjai mellett gyűrűket és más eszközöket ástak ki, amelyek talán gr. Waldstein birtokába kerültek. A 420 méteres hegytetőn csupán egy bástya köralakú alapfalai látszanak egy kis helyen, de a kövületekben dúsgazdag építőkövekből már egyetlen föld fölötti faldarabka sem áll fönn.

Dr. Darnay-Dornyay Béla 1957-ben kiadott Bakony útikalauzában a Hamuháztól nyugatra eső Csiklingvár középkori falromokkal is bíró, ismeretlen történetű várrom említésénél nagy sáncokról olvashatunk. Más említés vagy forrás nem tudósít a várról…


Forrás:
Fehrentheil-Gruppenberg László lovag: Bátorkő vára
Dr. Darnay-Dornyay Béla
: Bakony útikalauz

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!