Léleklyuk-tető

Sály

A Léleklyuk-tető nevű, 217,4 méter tengerszint feletti magasságú különálló, alacsony hegyet a Latorvár-tetőtől nyugatra találjuk, közvetlenül a ma Sályhoz tartozó Lator nevű külterületi lakott hely házai felett, alig 20–25 méter relatív magasságban. A hegyet délről és északról egy-egy út, illetve a Lator-patak ágai ölelik körül. Közvetlenül a hegytől nyugatra a Vízfő nevű hely, felette pedig a Vízfő-tető található. Ez utóbbinak keleti, lapos nyúlványát képezi a Léleklyuk-tető, amelynek csúcsán található a sáncvár.

A várat úgy alakították ki, hogy a hegynyúlvány gerincét, amely felől a legtámadhatóbb volt, átvágták egy mély árokkal. Ennek ellaposodó folytatása az északkeleti, lankásabb oldalon félkörben övezi a hegy platóját. A hegytető szélén jól felismerhető perem határolja az egykori, oválisan elnyúló, védett belső területet, melynek hossza 57, szélessége pedig 15 méter. A hegy legmagasabb részén nagy területű beásás nyoma látszik, amelyek valószínűleg újkori kincskereső bolygatások eredményeként keletkezhettek. A várhely területéről származó leletekről nincs tudomásunk. A Léleklyuk-tető délkeleti lábánál, az út mellett egy mesterségesen kivájt üreg, az ún. Léleklyuk-pince található.

A várat Dénes József fedezte fel 1979-ben. A várral 1985-ben az Örsúr-váránál ásatásokat folytató Gádor Judit foglalkozott röviden, és az erődítmény létesítésének idejét a 10. és 12. század vége közötti időszakba helyezte, de a Léleklyuk-tetőn régészeti kutatásokat nem végzett. Első részletes ismertetésére 1992-ben került sor, amikor felmérését is közzétették. Ekkor a vár építésének idejét – formája és telepítése alapján – a 11–14. század közötti időben határozták meg.

A várat okleveles forrás nem említi. Korára vonatkozóan a fenti ismertetésekben szereplő kormeghatározások csupán feltételezésekre alapulnak; további, közelebbi adatok csak egy jövőbeli régészeti kutatástól várhatók. Ugyancsak kérdéses, a várnak az alatta elhelyezkedő Léleklyuk-pincével való kapcsolata is.


Forrás:
Nováki Gyula – Sárközy Sebestyén – Feld István: Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az őskortól a kuruc korig

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!