Alsó-Kecskevár

Kisgyőr

A nehezen megközelíthető várat minden lakott helységtől távol, Kisgyőr község központjától nyugatra 5,5 km-re, a Felső-Kecskevár nevű hegytől dél-délkeletre kinyúló, különálló hegycsúcson találjuk. Az Alsó-Kecskevár nevű hegy 490 méter tengerszint feletti magasságú, az alatta kanyargó völgyek feletti relatív magassága 150–200 méter körüli. A meredeken kiugró hegycsúcs sziklás, kőgörgeteges felszínén árok, vagy sánc nyoma nem található, a rendkívül meredek hegyoldal ezeket feleslegessé tette.

A Felső-Kecskevárhoz átvezető hegynyereg több mint 30 méterrel alacsonyabb szinten van. A sziklacsúcs tetején egy kb. 30 × 20 méteres platón építették meg a várat, kerítő fala részben még ma is áll. Az 1 méter vastag, helyenként 1,5 méter magas falmaradványból szabálytalan öt- vagy hatszögű, hosszúkás védett terület rekonstruálható. Belső területén épületnek nem látni nyomát. A teljesen lekopott talajon leletanyag nem került elő.

„A Bükk erdejében egy magas csúcsos hegyen” lévő várat Fényes Elek, majd Kandra Kabos említi. Bartalos Gyula mint „pogányvárat”, Gerecze Péter mint földvárat ismeri, Borovszky Samu szláv építménynek tartja, Szendrei János pedig szintén pogányvárnak, illetve földvárnak nevezi. A vár szintvonalas felmérését 1970-ben Ráksi Miklós és Matlák Sándor készítették el. 1992-ben a Borsod megyei vártopográfia írta le elsőként részletesen a várat, amikor – helyének megválasztása és alaprajza alapján – feltételezték, hogy a tatárjárás után épült. A középkori eredetű várra okleveles adatot nem ismerünk, a vár területén korhatározó lelet sem került elő.


Forrás:
Nováki Gyula – Sárközy Sebestyén – Feld István: Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az őskortól a kuruc korig

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!