Építészeti emlékek
Kisfaludi templomrom, Mindszentkálla

Kisfaludi templomrom, Mindszentkálla

Középkori templomok
Kisfaludi templomrom - Mindszentkálla

A falu fölé emelkedő hegyen középkori templomrom található. Valószínűleg Mindszentkálla egykori temploma, más vélemény szerint az először 1462-ben szereplő Kisfalud temploma volt ez. Az egyhajós, eredetileg román stílusú templomrom szentélye gótikus, a szentély sarkait támpillérek tartják. A szentély a hajóhoz viszonyítva szokatlanul hosszú, hozzá képest a hajó csak az északi oldalon szélesedik ki egy kissé.

  • Történet
  • Elérhetőség
  • Térkép

Mindszentkálla a Balaton-felvidéken, a Káli–medence nyugati részén fekszik, a Kopasz-hegy lábánál, különösen értékes táji környezetben. Mindszentkálla első írásos említése 1277-ből ismert. A Káli-medence többi községével együtt Kál harka (vérbíró) szállásbirtoka volt. A hagyományok szerint a horka és utódja, Bulcsú vezér vára a falutól délkeletre, a Kerekidombon állt. Ezt a régészeti kutatások (a feltárt temető) is alátámasztják.

A település 1341-ben a veszprémi püspök birtokába került, cserébe Tátika váráért. Első neve Villa omnium sanctorum Kaal volt. Később Mindszentkálla-kisfalud néven említették, ami arról árulkodik, hogy a korábban önálló Kisfaludot hozzácsatolták. Bizonyos források szerint a korai Mindszentkálla Mindszent és Kálla összeépülésével jött létre, tehát eredetileg három községből jött létre a későbbi Mindszentkálla.

A falu fölé emelkedő hegyen középkori templomrom található. Valószínűleg Mindszentkálla egykori temploma, más vélemény szerint az először 1462-ben szereplő Kisfalud temploma volt ez. Az egyhajós, eredetileg román stílusú templomrom szentélye gótikus, a szentély sarkait támpillérek tartják. A szentély a hajóhoz viszonyítva szokatlanul hosszú, hozzá képest a hajó csak az északi oldalon szélesedik ki egy kissé. Kivehető a terepen a templom temetőjét kerítő egykori kőkerítés nyomvonala is. A falu jelenlegi (1829-ben épült) későbarokk templomában lévő román stílű, kő keresztelőmedence és szenteltvíztartó esetleg ebből a templomromból származhat.

A kisfaludi templomrom, a falutól nyugatra, a Garanya-hegy lejtőjén áll. Keletelt, egyhajós templom volt, a román kori hajóval azonos hosszúságú, sokszögzáródású és támpilléres, gótikus szentéllyel. Szentélyének déli fala és a diadalív pillércsonkjai állnak csak belőle, a többi fala leomlott. Építésének korára alaprajzi formájából következtethetünk mert írott adat nem ismert róla.


Forrás:
Koppány Tibor: A Balaton környékének műemlékei
Bodri László – Madarász Gyula – Zsadányi Oszkár: Zalavármegye ismertetője (1933) A Veszprémi káptalan számadáskönyve 1495-1534.
Koppány Tibor: Középkori templomok és egyházas helyek Veszprém megyében II.

 

A falu fölé emelkedő hegyen található a középkori templomrom. Mindszentkálla településen a Rákóczi úton végig kell menni (a római katolikus temető előtt), majd az út végén leparkolhatunk. Itt, a domb tetején már látszanak a romok.

 
error: