Építészeti emlékek
Kerekikáli templomrom, Mindszentkálla

Kerekikáli templomrom, Mindszentkálla

Középkori templomok
Kerekikáli templomrom - Mindszentkálla

Papja 1333—34-ben Balázs, a templomról adatot nem ismerünk. Egyhajós, egyenes szentélyű, keletelt épület, valószínűleg déli bejárattal, nyugati felében kegyúri karzat pilléreinek és boltozatának nyomaival. A múlt század második felében présháznak építették át, jelenleg düledező, elhanyagolt állapotban van.

  • Történet
  • Elérhetőség
  • Térkép

A Mindszentkállával egybeépült Kisfaludtól nyugatra elterülő szőlőkben álló rom. A középkori Kereki, Kerekikál királynéi birtok volt, amelyet a XIII. században kapott meg a veszprémi egyház. Még a XIV. század közepén is élnek a faluban királyi jobbágyok a püspök és a káptalan népei mellett. Később a kapornaki apátságnak is voltak itt földjei. Papja 1333—34-ben Balázs, a templomról adatot nem ismerünk. Egyhajós, egyenes szentélyű, keletelt épület, valószínűleg déli bejárattal, nyugati felében kegyúri karzat pilléreinek és boltozatának nyomaival. A múlt század második felében présháznak építették át, jelenleg düledező, elhanyagolt állapotban van.

Mindszentkálla településtől délkeletre áll a Kereki domb, ennek lejtőjén épült egykor Kerekikál község temploma. Papját 1333-ban említik a pápai tizedjegyzékek, a faluról már 1296-ból maradt fenn adat. A török időkben elnéptelenedett, az összeírások 1595-ben említik utoljára. A XVIII. század közepén megkezdődött a katolikus és protestáns falvakban egyaránt a templomok újjáépítése, vagy építése, de kizárólag Mindszentkállán, Szentbékkállán, Köveskálon és Kővágóörsön. A többi kisebb középkori templom romokban maradt.

A Mindszentkállától délkeletre emelkedő Kereki-domb (földvár) északkeleti lábánál álló hajdani kereki-káli középkori templomot nem építették újjá (1828: „kereki pusztatemplom”), bár romjai magasan álltak még a XX. század elején is, s a körülötte elterült hajdani temető nyomai mindenütt előkerültek. A századfordulón, a még meglévő templomromot vincellérházzá (présházzá) alakították, mely a második világháborúban elpusztult. Magas nyugati zárófalában az egykori karzatot megvilágító résablak. A szentély végfala kivételével alacsonyra omlott, alig felismerhető rom.


Forrás:
Koppány Tibor: A Balaton-Felvidék románkori templomai
Rómer Flóris jegyzőkönyvei Somogy, Veszprém és Zala megye (1861)(Forráskiadványok Budapest, 1999)
Koppány Tibor: A Balaton környékének műemlékei
Veress D. Csaba: A Kál-völgy története (1711–1792) III. rész

 

A Mindszentkállától délkeletre emelkedő Kereki-domb (földvár) északkeleti lábánál áll a hajdani kereki-káli középkori temploma.

 
error: