Építészeti emlékek
Premontrei templom- és kolostorrom, Budapest-Margitsziget

Premontrei templom- és kolostorrom, Budapest-Margitsziget

Premontrei templom- és kolostorrom

Budapest-Margitsziget

A XIII. század elején épült a Szent Mihály-egyház, melynek II. Endre 1225-ben 2 várnép családot adott Jenőn, a Margit-híd pesti hídfőjénél, Béla herceg pedig egy 1227-re datált hamisítvány szerint malmot Pazándokon, Óbuda felett. Az egyház kezdetben nem volt a premontrei rendé, mert ennek 1235-i jegyzékében nem szerepel, de a tatárjárás után a premontreiek váradelőhegyi anyaháza megkapta és „ágostonos” szerzeteseket telepítette bele.

A Szent Mihály egyház papja 1 márkára becsülte jövedelmét és ennek tizedét fizette. A 13. század végén készült jegyzékben már úgy szerepel, mint a váradelőhegyi (nagyváradi) anyamonostor filiája.

Kis méretű, egyhajós, kerek szentélyű kápolna és néhány hozzácsatlakozó falmaradvány került elő az 1923. évi Lux Kálmán-féle feltárásból. A 12. századból származó kápolna belsejében egy korábbi, talán 11. századi kápolna alapfalait találták. A kis kápolnát a 15. században bővítették, déli oldalához szögletes záródású kápolnát építve. Lux Kálmán 1932-ben rekonstruálta az épületet, ez látható ma is. Lux a hajó nyugati zárófala fölé a hajóban talált erős pillérpár alapján tornyot rekonstruált.


Forrás:
Tari Edit: Pest megye középkori templomai (Studia Comitatensia 27. Szentendre, 2000.)

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!

error: