Mauzóleumok » Benczúr-mauzóleum, Benczúrfalva

Benczúrfalva (1927-ig Dolány) a Nógrádmegyeri-patak mentén fekvő egykori község, 1963 óta Szécsény része. Mai nevét az ideköltözött és itt elhunyt Benczúr Gyula festőművész tiszteletére kapta. A névadó Benczúr Gyulán kívül az idősebb és az ifjabb Szabó István szobrász is a településen éltek, akik Benczúr kastélyát használták műteremként. Ők is itt hunytak el.

Benczúr Gyula festőművész mauzóleuma kovácsoltvas kerítéssel körülvett területen álló síremlék. Hat lépcsőfok magas alépítményre helyezett, a koporsót magában foglaló négyzetes talapzat, sarkain korinthoszi oszlopok láthatók. Az oszlopokon széles főpárkány, fölötte sátortető, csúcsán keresztvirág található. A talapzat homlokoldalán két géniusz között márványtáblán a festő neve, a párkány képszékében szárnyas oroszlánok között ugyanezen az oldalon a festő domborművű mellképe medalionban, a hátsón kereszt, a két oldalsón címerpajzs.

Forrás:
Magyarország műemlékjegyzéke Nógrád megye

ElérhetőségBejutás módja

Benczúrfalván a Fő útról a Katona József utcába kanyarodunk. A temetőhöz kavicsos út visz, a dombtetőn található. A temetőben már a ravatalozó épülete mellett elhaladva bal kézre megláthatjuk a síremléket.

A terület szabadon látogatható.