Benczúr-kastély

Benczúrfalva

Benczúrfalva (1927-ig Dolány) a Nógrádmegyeri-patak mentén fekvő egykori község, 1963 óta Szécsény része. Mai nevét az ideköltözött és itt elhunyt Benczúr Gyula festőművész tiszteletére kapta. A névadó Benczúr Gyulán kívül az idősebb és az ifjabb Szabó István szobrász is a településen éltek, akik Benczúr kastélyát használták műteremként. Ők is itt hunytak el.

Nagyméretű telken, szabadon álló, U alaprajzú, földszintes kastély, kontytetővel. Északnyugati, nagyjából négyzet alaprajzú és délkeleti, L alaprajzú szárnyát egy újabb, téglalap alaprajzú szárny köti össze. Az északnyugati szárny északnyugati és délkeleti homlokzatának középtengelyében egy-egy nyeregtetős, ívelt oromzatos bejárati előcsarnok található.

A belsőben boltozott terek találhatók, helyenként boltozati stukkóval, vállpárkánnyal, egy kályhahellyel. Melléképületei: egyik sarkán lemetszett téglalap alaprajzú, földszintes épület manzárdtetővel (műterem), a körítő támfal sarkain két sokszög alaprajzú, sátortetős bástya áll. Kerítés egy rövid szakaszon, falazott pillérek között kovácsoltvas és öntöttvas elemekkel. Építtette a Wattay család a 18. században, később a Szontágh családé volt. 1890 körül gróf Pejacsevich Miklós vásárolta meg. Ebben az időszakban többször bővítették. 1910-1920 között Benczúr Gyula festőművészé volt.

 

Forrás:
Magyarország műemlékjegyzéke Nógrád megye

 

Galéria
Fotók napjainkból, a múltból, alaprajzok és rekonstrukciók
Elérhetőség

Cím, telefonszám, email-cím, weboldal, térkép és minden infó

Információ

Kattints a megnyitáshoz!