Veszprém megye középkori templomai » Töttöskáli templomrom, Szentbékkálla

A falutól keletre, szőlők között, egyhajós, egyenes szentélyzáródású és keletelt, kisméretű román-kori templom magasan megmaradt falai. Nyugati bejárata volt, emögött két pilléren boltozott karzattal. Alacsonyabban álló szentélyfalain dongaboltozat indításai, déli falában csúcsíves résablak.

A községtől északnyugatra fekvő, elpusztult falu templomának romjai állnak. Töttöskál 1341-ben került királyi birtokból a veszprémi püspökség kezére és a középkorban azé is maradt. Templomát Békefi szerint a XIX. század elején még használták, de 1876-ban már romokban hevert.

Egyhajós, keletelt egyenes szentélyű templomrom, a hajó nyugati oldalán bejárattal és kegyúri karzat pilléreinek és boltozatának nyomaival.

Rómer Flóris is meglátogatta a környéket, és beszámolt a látottakról. Jegyzőkönyvében ez áll: “Szentbékálla középkori eredetű község, első említése 1273-ból való. Mai barokk temploma helyén állhatott Szentbenedekkál vagy Szentbenedekfalva temploma. A falut 1548-ban égette fel a török először, s csak a 17. század végére települt újra. A település határában Töttöskál középkori falu templomának maradványai állnak. A 13. században már meglévő falu templomában a 19. század elején még miséztek, Rómer látogatásakor már romokban állt.”

Forrás:
Koppány Tibor: A Balaton környékének műemlékei
Veress D. Csaba: A Kál-völgy története (1711–1792) III. rész
Koppány Tibor: A Balaton-Felvidék románkori templomai
Rómer Flóris jegyzőkönyvei Somogy, Veszprém és Zala megye (1861)(Forráskiadványok Budapest, 1999)

ElérhetőségBejutás módja

A falutól keletre, szőlők között található a rom. Szentbékkállán a főúton, az éles kanyarban van egy kőkereszt, itt kell egy földúton bemenni a romhoz.

A terület szabadon látogatható.